Duktig häst!

Testade ju som sagt att rida utan utrustning idag, och det funkade prima.
Visst tyckte hon det var lite svårt i början att förstå mig men sedan började det rulla på fint.
Mitt mål med Rosa innan sommaren är att vi ska kunna rida helt utan utrustning bara med ett grimskaft.
Och fortsätter vi i den här takten så kommer vi kunna tävla i bara grimskaft ;)
Ni kommer att få någon video snart möjligtvis till helgen. Så ska jag hålla en slags "ridlektion" om tryck.
spännande va? Jag tycker det är jätte kul med tryckträning så tänkte dela med mig av mina kunskaper :)

ingen utrustning

Idag ska jag testa på att rida utan utrustning eller ja jag kommer ha träns och tyglar först och sedan ta tyglarna och bara stoppa dom runt halsen istället för att dom går till bettet :)
Ska bli lite spännande faktiskt. Dock är det -20..så tänkte att jag inte orkar börja med så mycket utan trycktränar bara en 10 minuter. Måste slänga på Rosa ett täcke också för hann inte göra det imorse + att det inte ens var kallt imorse MEN NU! hujja kan det inte bli vår snart?  eller varför inte sommar?

Svar på kommentar

Svar: Tryckträning går ut på att inte behöva "dra" i tyglarna för att få hästen att flytt sig/svänga. Man nyttjar då hästens mottryck. Så då du sitter uppe på din häst och har helt slappa tyglar och sedan ger ett tryck på halsen på då t,ex vänster sida så ska hästen flytta sig åt höger. Det som är bra med tryckträning är att man kan byta ut skänklar och sporrar mot ett litet "tryck" på halsen. Mycket mildare för hästen och bekvämare för ryttaren. Verkligen en övning jag rekommenderar till alla som har häst. Har tränat det tidigare på unghästar och fått bra resultat. Så har jag ju tränat det nu ett par 3 ggr med Rosa och det funkar redan JÄTTE bra. Det är ju också en bra övning då man rider på en hand.
hoppas du fick svar på din fråga :)

Ut i stallet

Ska gå ut i stallet snart och pyssla med hästarna. Måndag är min och hästarnas lediga dag. Vi brukar bara mysa på måndagar så håller standard och går ut och flätar hästarna osv. Nä nu ut ska skriva ett längre inlägg då jag kommer in igen har lite mer att berätta då !

Tryckträning för tredje gången

Detta är en video från dagens pass i tryckträning, Rider med helt slappa tyglar och då jag vill flytta henne åt höger lägger jag mot tygeln på vänster sida och tvärtom. Funkar skit bra för tänk er att detta bara är tredje gången vi tränar det.
När vi tränat det ett tag kan jag även göra snabba svängar och pareringar. Med lite tur kommer vi kunna rida på en hand i tävlingarna :)

Rosa eller Cheire?


Ta föl?

Satt med mamma och pratade igår om att ta föl på Rosa,visst hon har inte sveriges bästa bakben,men vill mest ta föl på henne för att jag vill ha en efterträdare efter rosa + att då får jag ju göra den hästen till "min egen skapade"
Rosa blir ju faktiskt 19 snart så kommer bestämma mig rätt så fort om jag vill ta föl på henne
Vad tycker ni? ska jag ta föl på denna vackra häst?
Skulle isf avla med en arab hingst så fölet blir arab/vbl,


tryckträning 2#

Trycktränade Rosa för andra gången idag och det funkade otroligt bra! om det är bra väder imorn kan jag ta och filma lite så ni får se hur mycket jag och rosa lärt oss på bara 2 ridpass som är 10-20min :) otroligt vad kul det är
att lära sig nya saker och Rosa är så otroligt lätt att lära.
Men bjuder iallafall på en video imorgon (om det är fint väder)

Morgon trötta pållar

Nu ska jag ut i stallet och ge hästarna morgon hö (uppskattat). Får se vad som står på schemat idag tänkte kanske rida
båda hästarna eller bara Rosa. Kommer nog fara och jobba med Hamrex imorgon på morgon istället för någon av hundarna. Det är verkligen sjukt kul att jogga med häst! Man brukar få lite konstiga blickar av folk men vafan ;)
Det var dagens tips - Ta hästen och far och jogga med istället för hunden !

Svar på kommentar

Svar: Min häst var ju sjukt svår att lära känna men jag tog mig an övningen "Join up" den är verkligen en bra övning att göra 2-3 gånger i veckan istället för att t,ex longera. Det blir ett bra och långvarigt resultat. Det går ut på att "bjuda in" hästen. Du kan läsa om Join up HÄR och så kan du ju alltid läsa från internet också.
Join up är inspererat från Monty Robert's studier om vildhästarna.

En bortgången häst är en nyfödd skyddsängel.

Sanningen som ingen förstår är att när din hästs levande form försvinner. Föds en skyddsängel. Då din häst bytt form till en skyddsängel kommer den vaka och skydda dig från farliga och oberäkneliga ting i din omgivning.

Min teori om vad som händer efter att du förlorar din häst,


Förblindade människor,

När jag fick min första häst Stampede Rose ”Rosa” så var den ingen som trodde att vi skulle kunna ta oss ut på tävlings banan eller liknande, inte ens jag själv trodde det, men ändå så fortsatte jag kämpa. Så småningom började jag se en ljus framtid. Direkt jag började förstå Rosa så visste jag att vi kommer bli ett oskiljbart par.

 

Ingen trodde på att jag skulle kunna nå in till dig och att du skulle få förtroende för mig.

Ingen trodde att jag skulle kunna få dig att gå i form.

Ingen trodde att jag skulle trivas med dig.

Ingen trodde att vi skulle kunna ha kul tillsammans.

Ingen trodde på en ljus framtid för oss.

Ingen trodde att du skulle bli min själsfrände.

 

Det ända dom såg var en omusklad och märgad häst som aldrig gjort bra för sig.

Dom kunde inte se den vackra ängeln i dig, dom kunde inte se glimten i dina ögon,

dom såg ingenting mer än ett enda stort ärr och ett olöst problem,,

Under våra 2-3 första år tillsammans fick vi ALDRIG höra att vi var duktiga eller fina tillsammans. Varför? -Jo ingen kunde se våra framsteg, vi var bland framstegs-blinda människor.

 

- för ca 2 år sedan


Nu: 2011-2012




✮✮All they se was scars✮✮

Inte bästa kvallan men ändå,,


Tömkört Hamrex

Kom hem rätt så sent men bestämde mig ändå för att fara och tömköra Hampan. Nu verkar han börja fatta hjälperna till piaff i trav fick till den några riktigt fina gånger blev riktigt nöjd. Känns som att jag och Hamrex äntligen börjar klicka riktigt bra :) han är ju en väldigt öppen häst men innan vi rör oss tillsammans som en spegelbild så kräver det ju lite tålamot. Den hästen är verkligen en klippa i våt som torrt. Alltid lika glad och kommer och puffar på en med mulen och vill vara nära. Verkligen en trygghet i mitt liv!

Fjäsk !

Fjäskade lite för hästarna idag och bjöd dom på en rad av godsaker, tyckte dom förtjänade det :)


Önske inlägg?

Är det någon som vill ha ett önske inlägg om någonting ex: Hur gör man piaff eller kanske Hur får jag en häst att gå i form? eller om det är någonting om mig eller mina hästar ni vill veta.

Kommentera vad ni är sugen på att få höra i bloggen.  någonting om något!

Styr mig med tankarna inte med våld!

Att kunna styra sin häst med tankarna är en konst. En konst jag alltid tyckt ha varit spännande eftersom det funkar.
Min ena häst Rosa hon är tanke styrd. Med att se bilder i skallen av hur jag vill att det ska se ut så blir det som att
hon ser bilderna och härmar så gått hon kan. Ibland funkar det bättre och ibland sämre. Men att tänka hur man vill att det ska se ut ger ryttaren en bättre sits, man börjar ju alltid med att räta till sig själv och sedan börja fundera i vilken ände man vill börja i. Att se på videor då spanska ryttare tränar och rider sina häster ger också jätte mycket!
Många tror att det inte ger någonting att se på då andra rider. Men det är ju precis som en lektion!
som piaff och levade har inte min instruktör lärt mig utan jag har sett på videor på YT t,ex då dom rider och utifrån det sett bilder i skallen och försökt mitt bästa för att förmedla det till mina hästar. Jag lyckades då kan ni också det!

Så häftigt!

Stacy har varkligen lyckats med sin häst! otroligt vilket par alltså! har ju det där som mål med min häst men har ingen ordentlig inhägnad just nu, men på sommaren då har jag bättre inhägnad :)

Jag och hästarnas framtid

Fått några frågor om vad jag ska satsa på med mina hästar, Med Rosa kommer jag satsa på pleasure och western riding.
Har ju tävlat nu under ett halvår i tillmesta dels Trail E men hon verkar inte riktigt passa till det ännu hon är lite rädd för bron! hemma funkar det suveränt men det är ju en annan sak på tävlingsbanan. så kommer nog bli pleasure för min och Rosas del. Hon är ju faktiskt 18 nu så kommer ta det lungt med henne och bara försöka ha kul med henne.
Nu dom sista åren. Men det är klart att ni kommer få forsätta se mig ute på banan även efter Rosa vandrat vidare så kommer jag fortsätta tävla med en annan häst.
När det gäller Hamrex har jag inga som helst planer jag håller på att skola han som bäst nu och när det är klart kommer det nog bli horsemanship och kanske lite ridupvisningar, men annars är han ju timmerhäst och är underbar att köra med så det kommer nog bli att köra på bröllop osv :)

Ridit Hamrex

Kom hem kring 11 någongång och bestämde mig att jag skulle rida Hamrex en stund gick verkligen bra, hade ställt upp kamera osv men den hade typ dött under tiden den spelade in så hade bara filmats 3 min och det var bara då jag skrittade fram honom. Ajja så kan det gå när man inte har någon som kan filma åt en då får man försöka förlita sig på en kamera. Hade faktiskt tänk rida Rosa senare ikväll om min rygg känns bättre. Tänkte då rida på hackamore och sadel. har inte ridit på det bettet med sadel ännu så det ska bli intressant. Ska mixtra lite med det sen ikväll då.
Just tänkte uppdatera er med vad jag gjorde igår. Och det var ju så att jag for till min typ "stödfamilj" och dom har 4 hästar. Sen på kvällen tänkte vi att vi tar och rider lite så jag tog Adam en fin kallblods valack Danne tog Gregor som är en bastant fjording och Josse tog sin lilla shettis Tussi. Ja och så hade vi Mims lös på gården medans vi red för hon kan inte vara ensam,, Så vi red där ute en stund. Blev att jag tränade skänkelvikning i trav.
Funkade as bra faktiskt!
Nu ska vi stressa iväg och hämta höbalar till hästarna
Adam

Rosas dolda talang

Rosas dolda talang är att hon kan pussas, dock är det lite störande då hon gör det varje gång hon vill ha godis
men alla tycker hon är jätte söt då hon kommer med mulen och försöker ge främmande en puss ;)

Dagens hackamore träning + barbacka

Gick faktiskt rätt bra på dagens ridpass dock var hon lite sur eftersom hon inte riktigt gillar att man rider barbacka. Det är inte det bästa för min rygg heller men eftersom att min systers man var hos oss så ville jag inte springa med sadeln osv framför näsan på han då han är jätte alergisk.. Har nämligen min sadel inne i huset i vårat hobbyrum för är så pass rädd om den. Den kostade ju mig en förmögenhet så i mina ögon är den värsta guldglimpen!
Bjuder på en video sen idag

Visste ni att?

Visste ni att denna häst:
Det är en syster till min häst (Rosa)

Dom är verkligen SJUKT lika varandra ! jag menar jämför videon ovan med denna:

Travat med en goding!

Steg upp ganska tidigt och red Rosa en stund på hackamore och bestämde mig sedan att fara och trava med Hamrex. Det gick faktiskt riktigt bra han hade en riktig power idag ! Ska bjuda på video senare från då jag red Rosa på hackamore för andra gången. Man vi får höras senare!

Horses, the best friend you ever can find!

"När du är ledsen är hästen den perfekta vännen, den kommer aldrig avslöja dina hemligheter,den kommer alltid finnas där, att slå armarna om och gråta ut alla tårarna i dess man.
En häst är en underbarvän. Du får alltid hoppa upp på ryggen dens och slappna av i varenda muskel för den håller dig uppe och tar dig till en annan värld, en värld där rykten,svek och problem inte existerar.
Hästen kan inte förklara vad du ska göra när du t,ex mist en vän men den är bra på att trösta dig.
Hästen bryr sig inte om hur mycket du gråter. Den kommer aldrig skratta åt dig eller tycka du är löjlig. Hästens varma hals luktar alltid trygghet då man trycker sig mot den och bara låter tårarna rinna, Helt enkelt en bästa vän.
Mina hästar har fått torka många av mina tårar, dom har fått höra många hemligheter och dom har alltid lagt upp huvudet på min axel eller puffa mig ömt på kinden då jag varit nere..
Hästen har gjort att jag bildat en uppfattning om vad riktig vänskap faktiskt är.


Härligare kallblod finns inte!

Efter en lång och tråkig skoldag är det alltid lika härligt att få komma hem till hästarna. Valde med omsorg att jag skulle rida Hamrex på ridbanan idag. Danne skulle också komma och rida på min bana idag eftersom att den var skottad och fin. Började med att inte kräva någonting alls av han mer än att han skulle följa fyrkantsspåret.
Jag har upplevt att han inte alls gillat ridning tills 2012. Har markarbetat varannan dag med honom. Och idag när jag red gick han verkligen som en dröm! fick mycket beröm av min syster och mamma som tittade på då jag red.
Även danne sa att han verkligen ger 110% i ridningen nu!
Jag fick til och med piaff ochd et har jag aldirg fått på han när jag suttit på ryggen!
Måste försöka få någon godhjärtad att filma så ni får se Hamrex då man rider med han för det har ni inte sett va?
Nä nu ska jag gå och ta in kusarna så vi höres!

Härlig uteritt i kylan

Vaknade tidigt imorse och gick då ut och fixade klart Rosa för en ute ritt med Ida (min instruktör)
Vi tänkte att vi far ett varv runt byn så vi började traska upp för bränvaldsbacken. Hennes häst var lite småtokig i början men det är väl inte så konstigt eftersom att han är en 3årig arab hingst och jag hade ett sto men vi brukar ofta vara och rida med hästarna när det är fint väder och min häst bryr sig inte ett dugg om att han är hingst.
När vi började trava gick Rosa verkligen som en dröm eller ja hon gick som en dröm hela tiden. Ida sa att hon ser ut en en dressyr elit. Och klart det värmer när någon säger så. Var verkligen ett givade pass.
Sedan då vi ridit med Rosa och Breaven så bytte vi häst så hon tog sin andra hingst Mustang och jag tog Hamrex. Men dom 2 traktorerna for vi och pulsade i snön inne i skogen. Jag skojjar inte nu det var snö över mina fotknöler då jag satt på Hamrex och han är 1,55! Han hade nog lite mjölk syra i benen då vi kom ut ur skogen. Men han drog ändå till med ett glädjeskutt när vi galoppera. Helt underbart hur bra hästarna gick idag !!

Markarbete.

Markarbetade med Hamrex idag blev samlad trav som jag inriktade mig på detta pass.
Fick till traven så pass att när han travade kunde jag gå bredvid. Fantastiskt hur lätt han är att tömköra och markarbeta med. Men det konstiga är att han är inte alls lika bra på ridbanan som om man går ut efter vägen med han ? vet inte riktigt varför det är så för när man rider är han bättre på banan än ute. Sitter och klurar lite på det men har nog löst det tills imorgon. Imorgon blir det iallafall att rida lektion med Rosa mest troligt iallafall.
uppdaterar mer imorgon!

Hackamore träning

Red på hackamoret idag och det gick bättre än vad jag trodde alltså! Trodde hon skulle bli mycket mer stark. Men kunde rida henna precis på samma sätt som jag i vanligafall gör. Filmade också när jag red. Men det var så mörkt såg man såg ingenting så skippar att lägga upp det. Kommer någon annan film till helgen kanske.
Vad tycker ni om hackamore?

Beröm är den korta vägen till glädje.

Berömma en häst.

Man kan beröma en häst på en massa sätt och i min värld tycker jag inte att godis är beröm det är bara fjäsk + att hästarna blir tiggiga. Det är ju som att jag skulle få en liten godis då jag klarat 2m i höjdhopp. Är inte det samma sak? eller har jag fel?

 

Ska man berömma en häst ska man först och främst vänta tills det går som bäst eller tills man får det man vill ha. Direkt man får t,ex piaff AVSLUTA ridpasset. Det är bästa sättet att berömma din häst. Tänk inte ”bara en gång till” för den där där ”en gång till” kanske inte ens blir bra och då har man ju förstört det, och hästen har inte förstått vad ridpasset gick ut på eller när den var duktig. Spelar ju ingen roll om du bara hunnit rida 10min men fått det du ville få ut av ridpasset, avsluta bara för det kommer hästen ihåg längre än en liten godisbit.

Det är det felet många gör när dom tränar t,ex piaff att dom inte avslutar på rätt ställe. Sen säger dom att deras hästar inte kan lära sig någonting. Då det är ryttaren som inte kan berömma på rätt ställe.


Svar på kommentar

SVAR:

Hej,

Hamrex kan piaff och skolgalopp med både vagn och då man tömkör. Men det bästa är ju att börja träna det när man tömkör. Men det tar ju sin tid att lära hästen det. Beror ju helt på från häst till häst.

 

Jag kollade på en massa spanska filmer på youtube då dom markarbetar mycket med hästarna. Dom spanska filmer är bättre än alla andra för dom är så tydliga med vad dom vill ska hända.

 

Ska man t,ex lära sin häst piaff är det nästan bäst att börja från marken för då ser man hur hästen trampar. Jag gjorde så att jag tog kortare tömmar så man kommer så nära hästen som möjligt (helst så man kan klappa hästen på rumpan) En tömkörningsgjord är ett måste i min värld, så inte tömmarna fastnar runt benen. En dressyr pisk är också bra som en förlängd hand.

 

Jag har samma stöd i tyglarna som jag har då jag vanligtvis sitter uppe på hästen. Möjligtvis att jag plockar då hästen ställer ner sitt inner ben. För att tydlig göra att ”nu vill jag att du ska korta steget” då hästen gör det börjar jag knacka med pisken uppe på rumpan. Varför jag inte knackar på benen som dom gör i många filmer är för att hästen  både kan bli rädd och sparka eller börja gå i sidleds. Direkt din häst börjar trampa på stället ge då HELT långa tyglar,ge beröm och avsluta lektionen. Att avsluta då det går bra är det bästa belöningen till en häst.

 

Däremot om du ska göra skolgalopp från marken är det ju en fördel om hästen kan skolgalopp fattningen. Börja lite smått testa från marken genom att plocka upp,hålla kvar och sedan peta till hästen ungefär vid bogen. Så det fattar att den inte ska piaffa utan att den nu ska uppåt. En fördel är ju att säga ”upp” då man ska skolgaloppera då man sitter uppe på hästen för säger du ”upp” när du markarbetar fattar hästen fortare och tar skolgalopp. En häst som kan skolgalopp brukar fatta direkt då man tar i tygeln som man vanligtvis gör när man ska fatta skolgalopp från uppe på ryggen. Kom ihåg att avsluta direkt då får fattningen.

 

Hoppas du fick svar på din fråga.


Tömkört Hamrex

Var ganska kallt ute idag men klädde på mig ordentligt och gick ut för att tömköra hamrex.
Fick till några riktigt fina piaffer med han och en riktigt fin och skolad trav samt galopp. Och nu förstår ni att skolgaloppen den går så sakta att man gå bakom! Som ni ser på bilderna har jag väldigt slappa tyglar eftersom att han är mjuk i munnen och ställer och böjer sig bara av att man vikar på lillfingret *LOVLEY*Blev iallafall riktigt nöjd med det passet. Ska testa samma sak då jag sitter på ryggen men ska först kolla med syrran om hon kan filma/fota :)
Imorn blir det att testa hackamore *igen* är ganska taggad på det! Kanske tar och riggar upp en kamera för har nog ingen som filmar/fotar imorgon.
Kul att han ser helt grå ut ! men det är bara frost som bildats då han har svettas och flåsat.

Videosvar

SVAR:


Hade haft en häst som dräglat på den därav fläckarna på sitsen ;)

Svar på kommentar

SVAR:

Hej, min häst hade samma problem då jag köpte henne men hon vägrade istället i högergalopp. Har under 2011 hjälp en kille som också hade en fjording som inte heller tog vänstergalopp. Det jag gjorde var att jag red efter fyrkants spåret och ställde hästen utåt.

Vilket man egentligen inte ska göra. Men när det gäller att få en tjurig häst i rätt galopp så måste man.Det du kan göra är att rida då i vänster varv ställa hästen utåt nästan som en sluta fast att man har huvudet ännu mer ställt utåt, dock utan att vika hästens hals.

Ha en tydlig galoppskänkel och vinkla inner axel utåt alltså åt samma håll som du ställer hästen. Ha gärna någon som tittar på dig och säger när hästen tar rätt galopp. För man själv har korvstopp i skallen av att tänka på hur man själv sitter. Direkt du får vänster galopp ge hästen långa tyglar ge beröm och avsluta lektionen.

Att din häst på senare åren inte vill ta vänster galopp kan bero på att den kanske tappat muskler på vänster sida. För att börja bygga upp muskler eller förebygga tappning av muskler kan du träna på ”pepparkakan”

den övningen finns i detta inlägg : *Pepparkakan*


Hackamore

Verkar ju vara populärt att rida "betless" nu för tiden och tänkte testa mig på det igen. Red på hackamore förut men vet egentligen inte varför jag slutade visste väl helt enkelt vad den hade för inverkan? upptäckte ju i samma sväng världens bästa bett (i syn av mig) stångbettet.
Men tänkte ge hackamore en chans. Så ringde till min vän Danne som jag kom ihåg hade ett hackamore bett dom inte använde.
Klart fick jag låna det under en tid i byte att jag smörjer upp det ;) så när han ändå skulle in till stan så lämnade han det i brevlådan. Har smörjt upp det och tvättat "skänklarna" med varmtvatten och diskmedel. Tänkte då testa det på torsdag eftersom att det är Hamrex dag imorgon. Kommer bli intressant vad hon kommer tycka om hackamore. Om inte annat kommer jag nog växla mellan hackamore och stångbett. själv tycker jag att hackamore är sjukt fult som utrustning nog är väl ett dekorerat stångbett snyggare ? men det är ju inte utseendet jag bryr mig om. Utan vad min häst tycker om det. Hon har då trivits med stångbett men får väl säga på torsdag hur det gick.

Svar på kommentar

SVAR:

Det är lite krångligt att förklara med att skriva, är ju aningen lättare när man kan visa.

men ska göra mitt bästa.

 

Om man gör det från skritt. Så börjar man att plocka i varje steg hästen tar, då den ställer ner sitt inner framben. Så att hästen kortar upp steget. Vissa hästar fattar det direkt vad man vill dem, och samlar sig inte så mycket att dom blir ”tvugna” att resa sig. För att din häst ska klara/fatta det bör den ha en grund i akademisk ridning.

Jag började med att lära mig häst samling i alla gångarter-skolgalopp-piaff-levade. För om hästen kan skolgalopp så är det lättare att lära både sig själv och hästen levade. För då är det bara att göra skolgaloppfattning och hålla kvar den uppe i luften. Iallafall så plockar man tills hästen kortat steget så mycket att den reser sig upp. Håll kvar den där med sätet och ge ett ganska stadigt tygeltag som säger hästen att stanna kvar i det steget.. Försök att inte luta dig frammåt eller bakåt. Jag kämpar med det just nu för har haft sådana ryggproblem så har varit tvungen att luta mig lite frammåt. Saken som kan hända är att lutar du dig för mycket framåt hålls inte hästen uppe i luften eller så reser den sig inte alls, och lutar du dig för mycket bakåt kan den lika gärna ramla baklänges eller sätta sig på rumpan.

Som sagt är det ganska svårt att förklara genom att skriva en text. Men denna övning lärde jag mig inte av min instruktör. Utan jag kollade på massa spanska ridfilmer på youtube där dom gör levade. Kollade på vad ryttarens hjälper var och härmade dom. Me det var mycket "testa sig fram ridpass" och tillslut bara funkade det.

 

 

*En bättre version av levade*

som du ser så lutar jag mig rätt mycket frammåt men jobbar på det !

hoppas du fick svar på din fråga!


3 steg in, 3 steg ut.

Kilade ut och red Rosa i detta snöoväder! och det gick verkligen jätte bra! Red barbacka och på volt.
Hon böjde och ställde sig riktigt fint och vi fick till 2 riktigt fina piaffer. Då jag fått sista bra piaffen så gav jag mig. Men vi jobbade också med "pepparkakan" som då lyder att man rider på volt och tar in hästens framdel 3 steg och sedan flyttar ut den, lite som att man minskar och ökar volten.
.
När jag minskar volten. Lägger jag mot min ytter tygel då hon lyfter sitt ytterben för då har hon chansen att hinna uppfatta min hjälp och flytta den i sidleds. Och såklart gör jag tvärt om då hon ska öka volten. Lägger mot innertygel då hon lyfter innerbenet. Detta kallar vi i den akademiska ridvärdlden för *3 steg in 3 steg ut* men på min gård *pepparkakan*.
.
Den övningen går fint att träna i alla gångarter från skolad skritt till galopp. Det är utifrån pepparkakan jag och Rosa som bäst håller på att lära oss galoppiruett men än så länge klarar vi bara ett halvt varv.
Bilden är inte tagen idag.

Ang Rosas ålder.

Ja För er som nu inte vet så är Rosa 18ÅR! dock ser hon betydligt yngre ut och då jag kommit ut på tävlingsbanan har folk bedömt henne mellan 5-10 år, lite kul faktiskt. Tycker att det är kul att hon ser ut så ung och hon beter sig mer som en unghäst med sina konster och pigga ögon. Hon har alltid fått vara frisk då jag haft henne och hon har inte ens varit halt en enda gång under 4 år nu! Helt underbart! Nog har hon väl lite gråa hårstrån men det är typ 1 i hela manen.
henne kan man verkligen bedöma som FOREVER YOUNG!




Städat och klart!

Städat lite i trappen där jag har alla mina ridkläder och rena schabrak..suck det tog typ 2tim...
men resultatet blev:
FÖRE:



EFTER:




Svar på kommentar

Fick en kommentar som var såhär:
gällde denna bild:
Svar: Det kallas smäcker, och om hon hade lite rumpmuskler så skulle hon inte kuna göra levade ;)
även fast hon är ganska gammal så tycker jag att hon ser väldigt ung och frisk ut :)


join-up samspel och kommunikation

Min häst var en riktig jäkel att försöka få fast i hagen förut. Tills jag hade läst Monty Roberts böker. Han studerade vildhästarnas kroppspråk i flera år. Jag ändrade min tacktik att försöka fånga min häst i hagen.
Istället för att springa runt som ett tok med en morot och hink i högsta hugg bytte jag ut allt det mot en tyglina och en gnutta tålamod.
Min häst sket totalt i om jag hade med mig godis till henne det var inte det hon ville ha. Hon ville ha samspel.
Nästa gång hon tjurades och inte ville komma i hagen hämtade jag en longerlina. Jag började med att driva henne från mig genom att kasta linan mot hennes bakdel. Hon började springa men hon sprang inte iväg utan hon sprang runt mig. Jag stoppade armarna rakt ut och såg at hon började både springa fortare o slicka och tugga. det gör hästar när dom känner sig underlägsna. Då jag fick ögonkontakt med den förvirrade själen slog jag ner blicken sträckte handen mot henneoch gjorde sedan och bjudande handgest mot henne. Hon vände upp mot mig och kollade mig i ögonen men jag slog ner blicken och vände ryggen till och gick 2-3 steg. Hon stog och frustade och vinklade med öronen. Men då jag sneglade på henne och fick ögonkontakt började hon springa runt igen.
Jag upprepade samma sak igen och denna gång tog hon några steg mot mig då jag vänt bort ryggen.
och helt plötsligt stog hon 2 meter från mig men hon var fortfarande misstänksam. Jag försökte ställa mig med min mage mot hennes sida men hon snurrade bara runt och försökte förgäves att få ögonkontakt med mig, för att se om jag var ett rovdjur som ville attakera henne. men jag stirrade bara ner på hennes hovar. Jag vände ryggen till och nu tog hon 2 steg närmare. Jag vände mig om. Men pekade inte med magen mot henne utan mer att jag gick med axeln vänd mot henne. Kollade fortfarande ner i marken. Jag slog upp blicken på hennes huvud men då stack hon igen. Så drev jag henne ifrån mig och kallade in henne igen.
Detta upprepade jag en antal gånger i veckan och tillslut gick hon ända fram till min rygg och stod helt stilla. Så jag kunda vända mig om och ta fast henne. Utan hastiga eller ryckiga rörelser strök jag henne i pannan och kliade henne lite i man fästet.
Denna övning tar ett tag att lära sig och hästen brukar inte fatta någonting alls. Men man får ett grymt samspel med sin häst sen. Detta är en tillitsövning som går att träna även om din häst inte är svår att få fast i hagen.
Finns bra övningar om Join-upp och även filmer på google och youtube verkligen värt att kolla på!

Piaffe y levade.

Börjar få ganska bra anslag till piaff nu men hon tycker det är ganska jobbigt så hon trampar inte lika fint som ett elithäst. Men snart hörrni ni innan februari är slut har vi nog piaffen! Men däremot så sitter ju levaden som en smäck ! Den är det inga problem med. Men ska ta lite hjälp av min privat instruktör när det gäller piaffen. För det hon kan nu har ju jag bara exprimenterat mig fram, och så hittade jag någonting och så blev det piaff.
Men måste kunna jobba mig därifrån jag är. Och då skulle jag behöva lite hjälp. Men har världens bästa instuktör så ja det löser nog sig!
skrev fel i videon ska ju såklart stå LEVADE* inte capriole...men gjorde filmen kl 01:00 så ni kanske förstår...

Åldern spelar ingen roll

Hm hur gammal tycker ni att Rosa ser ut ??
För er som vet kan ju kommentera hur gammal hon ser ut att vara.
'
Nå vad tror ni, gissa er fram nu. Avslöjar imorgon hur gammal hon är! ;)

Lotsad till sjukgymnasten

Hade ridlektion imorse klockan 10:00 blev mest sitsträning. Funkade sidådär. Jag är låst i min högra sida och blev lotsad till en sjukgymnast... suck det är standard att jag har ont någonstans eller att jag är låst någonstans. Det hindrar ju så mycket i min ridning. usch inte alls kul. Men är ju oppererad i högra höften och skulle tro att det är det som gjorde mig svak i högra sidan och sedan har den låst sig. Att jag är låst gör att mitt högra ben och fot åker fram och så blir det typ en galoppskänkel. Och det stör min häst sig på och så blir ridpasset skit...

I Wasn't Born To Lose

Att handskas med en häst som lider av gravd nervositet är inte så jätte enkelt. Man blir ju själv lite nervös om hästen står och stampar på ett och samma ställe. Min häst var ett riktigt nervvrak hela hon då jag köpte henne :o Och om hon inte har någon som styr över henne så blir hon nervös, men håller man i henne så bryr hon sig inte om någonting. Hon vill ha stöd om man säger så. När jag fick henne blev hon helt tokig av minsta lilla ljud..suck*

Alla var rädd för henne, även jag...

Men hon har blivit mycket bättre på att hansdkas med sin nervositet, men som idag så var jag och körde lassvagn och hade Rosa fastknäpt längst bak med kristina på ryggen. Då det kom gupp på vägen så slår bordet på vagnen och då blev hon såklart rädd och hoppade till. Men det var väl mest för att det inte var jag satt på hennes rygg för hon brukar inte bry sig om någonting när jag sitter på henne. Jo en sak skotrar det är båda mina hästar rädda för!!
Men annars inget annat.

Närmare perfektion går inte att komma

ni ska dissa min ridkappa...

2# Någonting magiskt.

Jag köpte ju som sagt min häst som problem häst. Jag visste hur mycket jobb det skulle bli med henne men hon var en utmaning jag såg fram emot att härva ut. Men någonting magiskt var det mellan mig och Rosa för det första har hon ALDRIG kastat av mig under dom 4 år jag har haft henne hon har inte ens testat!
Den allvarligaste som hänt var att jag gled av henne när hela hästen försvann i typ 2m djup snö men det var ju inte med mening. Vi båda ramlade ju. Tur att vi bara kom i skritt!
Sen har hon aldrig heller bitit mig dock har hon sparkat mig men det var ju mitt eget fel. Hon ville inte komma i hagen och så stod hon med bakdelen mot mig och så tog jag henne på rumpan av någon anledning ? kommer inte ihåg) hon blev rädd som det nervvrak hon var förut, och slog bakut och så stod ju jag där och fick en hov i magen. Hade ett blått hästsko avtryck på magen i veckor. Det var bara ren tur att det inte träffade högre upp. Men sen jag blev sparkad har hon aldrig gjort om någonting sånt. Det lustiga var att hon viskade "förlåt" och man såg verkligen att hon ångrade det. Det är någonting speciellt mellan mig och Rosa ja Hamrex också, men rosa var min försa häst och Hamrex var min tredje. Rosa har en sån stark personlighet och är jätte svår att lära känna. Hon är absolut ingen öppen häst som Hamrex är. Tog mig 2 år att lära känna hennes kroppspråk men det tog kanske 2min att börja höra henne viska. Mellan mig och Rosa är det verkligen någonting magiskt vi tänker samma sak. Och vi hjälper varanda igenom svåra tider. Kommer verkligen inte bli lätt att säga förväl till henne då tiden är inne. Hon är ju min andra halva och jag fick henne då jag mådde som sämst och det är därför hon är så speciell för mig. Hon fanns där då alla andra höll för öronen.


1# Använd kroppspråket.

Har börjat klickerträna mina hästar nu och min första övning var igår. För er som inte vet vad det är så kan ni läsa om det HÄR och man andvänder en "klicker" som ser ut såhär:
Jag brukar inte "prata" till mina hästar och med det menar jag att jag sällan säger "kom hit" eller "fy" eller liknande. Jag säger det,men inte med rösten utan jag använder kroppspråket istället.Och med det menar jag att jag t,ex vänder ryggen mot hästen och går och följer den med mig klickar jag och ger ett stryk i pannan eller en morotsbit. och nu undrar ni väl hur jag kan säga "fy" med kroppspråket det gör jag inte, jag ger dom helt enkelt inget "klick".  Alltså vänder jag på beteendet jag inte vill ha. Då den gör någonting dåligt t,ex nafsar ger jag den inget "klick" men då den står med huvudet bortvänt så klickar jag och ger den godis. Då vet den att "om jag står med huvudet bortvänt är jag duktig" Det som är kul är en häst som man har klickertränat kan börja testa olika saker t,ex börja krafsa med hoven för att se om den kan få något klick. Min häst började att försöka pussa mig varenda gång jag gick förbi henne, ihopp om att få höra ett klick och få en morotsbit.
Och ja min häst är snäll ;)
Egentligen är jag lite emot att ge hästen godis för inte ger ju dom varandra godisar? Istället brukar jag stryka dom i pannan men det är ju för att tydlig göra för hästen att den gjorde rätt jag ger godis. För att det ska fastna i skallen på dom. Sedan kan man ju byta godiset med att stryka hästen i pannan eller avsluta övningen.
För när man klicktränat en häst ett tag så väntar den på att få höra "klicket" för då vet dom att dom gjort bra för sig.
Hästar använder ju nästan bara kroppspråket. Och då logiskt sätt så borde dom väl förstå mig mer tydligt om jag använder kroppspråket, right?
Klicker träning i kombination med kroppspåket är en riktigt bra "samspels träning".

Svar på tal!

Svar: Hästar som är krubbitare är understimulerade, det vill säga att dom är rastösa. Du kan stoppa in kvistar i boxen som hästen kan tugga på,använda hönät eller stoppa upp en såndär lek-boll till hästen (finns på hööks) vissa hästar kan roa sig med en sån boll jätte länge!
Men det finns ett snabbt och effektivt sätt att få bort det. På hööks säljer dom Crubnix. Min kompis hade en häst och det tuggade på hela boxen i stort sett. Hon testade det och hästen tuggade en gång och sen har den inte testat tugga på varken boxen eller krubban. Det gav verkligen bra resultat och är värt att testa.

/Juliah


Önske inlägg?

Tänkte fråga er om ni är intresserade av att önska er någonting ni vill att jag ska blogga om. T,ex transportträning?,horsemanship? kanske ni har något problem med din häst som jag kanske kan hjälpa dej med? ja vad ni vill!
Kommer då skriva om det såfort jag kan.

Se mig inte som en ridlärare!

Jag har några stycken som brukar rida lektion för mig. Dom har sina olika olika problem och eftersom att jag köpte en problem häst för 4 år sedan som nu är helt omskolad. Så vet jag på ett ungefär hur jag kan hjälpa andra som har samma problem då jag stått där själv med ett eller flera problem. För min häst hade nog i stort sätt alla problem en häst kan ha. Men jag måste verkligen tacka Ida som hjälpt mig på kuppen.
Jag har ALLTID fått höra
"lycka till med din åsna","det kommer inte bli någe av det nervvraket","du vet väl att varmvlod inte går att få bra hästar av?"
Men jag har ju såklart aldrig lyssnat på nån, har bara satsat stenhårt och kämpat och titta nu. Har ju en drömhäst!
Och jag vill ju hjälpa andra så dom också kan få sin drömhäst. Men då folk kallat mig "ridlärare" blir jag förbannad. Jag är ingen ridlärare, jag är en problem lösare. Jag tar inget betalt för att lösa andras problem. Vet ju hur jävligt det var för mig och Rosa. Ridlärare är någonting helt annat och vill inte beblandas med ridskolelärare! Jag gillar inte ridskolor. Det var dom som förstörde mitt självförtroende,sits,mjukheten i handen och massa mer som har varit ett rent helvete när jag skulle börja om, men har fått tillbaka allting nu.







mina tygel fattningar

Tyglarna kan man hålla på en massa olika sätt men jag rider med fattningen 3 +1 och den ser ut såhär:
och så rider jag också med en hand och då ser fattnignen ut såhär
det var en som undrade lite om hur jag håller tyglarna när jag har dubbla tyglar hoppas du fick svar på din fråga :)

mer än 90°??

Har sett på flera olika både filmer och bilder och vad jag lägger märke till är att dom har sina stångbett i 90° och ibland ännu mer! Det är felet många gör. Dom är på jakt efter ett bett och tänker
-aah jag köper ett stångbett då kommer min häst inte vara stark i munnen.
Nej din häst kommer inte vara stark i munnen. Men man kan inte bara köpa ett stångbett hur som helst.
Man måste ha kunskap om bettets inverkan på hästen, och framför allt vad den kommer ha för påverkan på din häst. På vissa bett ligger tyngdpunkten längre bak och då kommer du ändå din häst vara stark i munnen. Och för alla er som inte vet så ska man inte rida stångbett på 2 händer. Speciellt inte om man rider med 1 tygel. Det är för att det ska bli ett jämt tryck i båda skänklarna på stångbettet. Jag rider med dubbla tyglar och då har jag tygeln såhär:

Innan man väl bestämmer sig för att skaffa stångbett bör man ha en del kunskap om dem och kanske prata med någon som rider på stångbett. Jag har det på båda mina hästar för jag tycker att det är ett milt bett och dom trivs med det. Men det som är klurigt är ju hur hårt man ska spänna "käk-kedjan" för det varierar dag efter dag ibland kan man behöva spänna den en ring mer än dagen före. Men om man tänker att ett bett inte får vara i mer än 75° så kan man ju lista ut det.
ett bett i 90°..
Korrekt!

Är din häst sur?

Fått många frågor min häst är sur då jag rider, och nej det är hon inte hon har öronen vinklat bakåt för att hon är koncentrerad på mig. Om hon har öronen frammåt vinklade anser jag att hon är mer intresserad på omgivningen än på mig.
Det är faktiskt ovanligt om min häst är mer intresserad av omgivningen än mig, oftast bryr hon sig varken om andra hästar eller anläggningen. Så länge jag inte bryr mig så gör hon inte heller det. Men det händer ju att hon tappar fokus men det gör väl alla någongång?
i denna bildslinga syns det tydligt på vad hon är koncentrerad på.
Rosa ur fokus.

Svar på kommentar.






Svar: Hamrex funkar också bäst till körning och därför har jag försökt att inte rida han så mycket endast 2-3 gånger i månaden. Och från början tränade jag mycket markarbete för att få känna lite samspel med han. När det funkade hoppade jag upp och red endast 10min i bara skritt och krävde ingenting bara att han skulle följa fyrkantsspåret.
Jag vet inte om din häst är inriden eller bara inkörd? för min häst var inte ens inriden då jag började med det.
Knepet är att föröka att inte utsätta han för det han ogillar och istället bara inrikta sig på 1 ställe.
Även hästar kan få korvstopp i skallen om man kräver skritt,galopp,skänkelvikning på ett och samma ridpass.
I början försök då bara att skritta på ridbanan i ca 10 minuter och kräv INGENTING mer än att han inte stannar.
Skulle han stanna gör en volt och börja om igen. Att han bockar kan bero på otrivsel kan vara allt från sadel,skänklar,bett. Men stannar han bli inte sur utan andas bara gör en volt och börja om.
Och kom ihåg varje gång han gör någonting bra beröm han då med eftergift.
varje gång du känner att det går bra, avsluta då och gör ingen mer övning den dan. Att avsluta lektionen när det går som bäst är ett bra sätt att ge hästen beröm. Istället för godisar.
// juliah

Calls me home.


It’s funny how
The walk of life
Can take you down
Without a fight

So many years
Can leave behind
Regretfully until it’s time
To realize that moment
When you turn around.

I‘m coming home
To breath again,
To start again

I’m coming
From all the places
I have been

With nothing
But a voice within
That calls me…
Calls me home

Back in the day
When I was younger
I was so lost and proud

I’ve gained the world
But if I never
Compare of what I’ve heard

In the quiet morning
When the earth holds still

I‘m coming home
To breath again
To start again

I’m coming
From all the places
I have been

With nothing
But a voice within
That calls me…
Calls me home
Calls me home

I’m coming home
To breath again
To start again

I‘m coming home
To breath again
To start again

I’m coming
From all the places
I have been

With nothing
But a voice within
That calls me…
Calls me home

En vanlig vardag i Rosas liv

Jag vaknar upp på morgonen av att Juliah öppnar stalldörren solen har inte gått upp alltså är det tidigt. Jag behöver inget täcke idag eftersom att det är ganska milt ute. Jag går och rullar mig i den ny fallna snön det är alltid lika skönt att rulla i den mjuka snön. Sedan då jag rullat klart går jag till en av höhögarna,men då kommer Hamrex såklart och tar den. Men det finns många högar så jag går bara till nästa. Solen har gått upp nu och jag och Hamrex tar pause i ätandet och går och ställer oss under en stor björk i hagen och vilar. Det snöar lite lätt och ett vitt snötäcke lägger sig på min rygg. Det blir lite kallt på ryggen men inte så jag fryser. Det börjar skymma nu och vi åter går till att äta upp höet som är kvar. Då det är slut brukar det inte dröja så länge tills Juliah kommer. Ibland kommer hon innan vi ätit upp allt.

Nu hör jag att bussen stannar vid huset och vad hon gör innan hon kommer ut till oss vet jag inte säkert äter hon och tar på sig. Jag mumsar i mig det sista lilla höet innan hon kommer.

Jag hör att hundarna börjar skälla och jag går upp till ledet och där kommer Juliah gående. Hon tar Hamrex och går ingen leder mig utan jag följer bara efter Hamrex jag vet att hon blir sur om jag tränger mig före i dörren därför står jag snällt och väntar tills Hamrex har gått in i sin box, sen går jag. Hon tar och knäpper fast mig i ett grimskaft och pussar mig på mulen. Hon går och hämtar dom mjuka borstarna i tagel eftersom att hon vet att jag ogillar dom styva borstarna dom är bara sköna att bli kliad under magen med på sommarna aldrig annars.

Då hon gjort min päls blank och fin tar hon och reder ut min långa man. Hon vet att jag inte gillar att bli rykt i manen därför sprutar hon någonting från en flaska på manen som gör det lättare att reda ut. Första gångerna hon sprayade min man tyckte jag det var lite läskigt så jag hoppade till men nu bryr jag mig inte.

Hon hämtar någonting som hon lägger på min rygg,den är inte speciellt tung men jag känner att jag har någonting på ryggen. Hon kallar den sadel. Hon tar handen och stryker under sadeln. Varför vet jag inte men tror det är för att känna så att inget trycker eller så att inte pälsen blivit struket åt fel håll.

Sen hämtar hon någonting som hon sätter på mitt huvud. Hon säger också "öppna munnen" så jag öppnar snällt munnen. Bettet är ljummet alltså har hon värmt det men det skulle inte skada om hon hade värmt det ännu lite till.Sist tar hon och stoppar någonting på min bakdel den brukar värma mig då det är kallt ute.

Vi går ut, hon leder mig inte utan jag går bakom henne. Jag är en väluppfostrad dam.

Vi börjar med att gå i det varv jag tycker är lättast och Juliah är mycket följsam uppe på ryggen och jag få ha hyfsat långa tyglar. Sen efter någon stund då jag gått och mest slöat börjar hon plocka i tyglarna och jag börjar snällt att jobba och samla steget. Ur den sakta sakta skritten vill hon att jag ska trava. Jag fattar trav och travar sakta.Sedan vill hon att jag ska sakta av och samla mig igen men denna gång ska jag trampa på stället.jag gör som hon säger och trampar i takt till hur hon trampar i stigbyglarna och knackar med spöet på min bakdel.Hon ger mig långa tyglar och säger att jag är duktig. Jag blir lite mallig och höjer lite extra på svansen och frustar nöjt.

Sedan då vi travat lite vill hon att jag ska fatta galopp. Det gör jag utan krångel och det känns som om hovarna ska lätta från marken. Då jag galopperat brukar hon oftast börja avsluta men idag ska jag trava över lite bommar efter det sen är hon säkert klar. Avståndet mellan bommarna var ganska långt så jag får verkligen sträcka på steget för att inte slå i bommarna. Att slå i bommar är inte trevligt det gör ont i hela benet om jag gör det. Därför avstår jag det. När jag travat några gånger över bommarna så klappar hon om mig och säger:

-vilket duktig tjej!

Jag vet att det betyder någonting bra,det hör jag på hennes tonläge på rösten.

Hon ber mig ställa mig vid grinden så hon kan öppna den. Hon sitter fortfarande på min rygg. Jag tycker att tråden vid grinden är lite läskig så jag hoppar åt sidan men hon pratar med mig med lugn röst så jag känner att den kanske inte är så farlig. Jag ställer mig jämsides med grinden och hon öppnar den och slänger iväg den hemska tråden. hon sitter fortfarande på min rygg ända fram till stalldörren där hoppar hon av sen går jag in i mitt eget rum.

Efter att on tagit av alla sakerna så släpper hon ut oss i hagen igen. Då jag går förbi höbalen som står utanför hagen tar jag och river mig en tuss från den. Juliah smäller ihop händerna och det betyder nog att jag inte får göra så så jag fortsätter och går in i hagen. Där finns det 2 stora höhögar och nu var Hamrex snällare så han lät mig ha en av högarna ifred.

Det är alldeles kolsvart ute nu. Uppe vid ledet finns en lampa så jag och Hamrex går från den skyddande björken upp till lampan. Ser man på där kommer Juliah. Hon tar Hamrex som vanligt och jag följer efter. Nu på kvällen vet jag att det alltid finns någonting gott i krubban och mycket riktigt så finns det diverse müsli,korn,pellets och nån sorts annan pellets jag vet inte vad det heter det har hon aldrig talat om för mig. Det är inte så mycket mat för en stor häst som jag men det är väldigt väldigt gott. Efter att jag ätit upp den goda maten tar jag och börjar mumsa på höet. Juliah står hos Hamrex och kramar om han och borstar han. Jag blir avensjuk fort och sparkar och biter i väggen. i hopp om att Juliah ska komma till mig istället och det gör hon,det tar ett tag men hon kommer tillslut.

Juliah klappar om mig och ger mig lite massage. Det är väldigt skönt. Hon säger att hon älskar oss och stänger stalldörren. Det är mörkt i stallet men det finns en liten lampa som lyser svagt det är våran nattlampa. Jag är så rädd för mörket därför har Juliah stoppat upp den. Nu är det natt och jag lägger mig ner i den tjocka spånbädden och sover som en prinsessa som Juliah brukar kalla mig. Imorgon är det en ny dag med nya händelser.

 

bild från en tävling i sommras.

Då du vunnit förtroendet för en häst har du en skyddsängel i resten av ditt liv

Rosa var väldigt förisktig då jag köpte henne. Direkt man fick ögonkontakt med henne så var man tvungen att direkt slå ner blicken i marken, Eftersom att rovdjur kollar hästar i ögonen innan dom går till attack så ska man INTE titta hästen i ögonen. Rosa sticker om man tittar henne i ögonen. Och samma om man ska klappa henne kan man inte ha handen "öppen" alltså med spretande fingrar för det tycker hästar ser ut som klor.
Min häst är väldigt känslig för sånt. Och det gjorde det ju bara ännu svårare att vinna hennes förtroende men efter ca 1,5 år så började hon acceptera mig. Ja det var när hon fick komma hem till våran gård hon började acceptera mig, när hon fick lugn och ro. Dom andra åren hade gått till spillo då jag hade henne installad på olika ställen.
Hon fick ju aldrig tiden att försöka lära känna mig utan istället valde hon att försöka lära känna stället hon var på.
Det förstörde ju vårat första år. Men efter att vi tränat mycket markarbete och gjort join up och lite andra tillits övningar så blev hon heöt plötsligt min fina ängel. Och nu följer hon mig vart jag än går jag har aldrig grimma på henne utan hon går själv bakom mig eller Hamrex. Jag behöver heller aldrig lede henne i tyglarna utan hon går snällt bredvid. Pekar jag på hennes bringa stannar hon och tar jag i hennes bringa backar hon tills jag sänker ner handen igen.
När jag kommer till ett främmande ställe med främmande hästar bryr hon sig inte alls. Jag är ju hennes trygghet och så länge jag inte bryr mig om det främmande stället eller hästarna så gör inte heller hon det.
Vi har väldigt mycket tillit för varandra. Jag kan tala till henne och hon förstår och viskar tillbaka.

Hamrex (hampan)

Hamrex är en väldigt öppen häst och är lätt att komunisera med jämfört med vad Rosa är han anses som en helande häst och det är han också. Mår man dåligt kommer han alltid fram och puffar på en och lägger upp huvudet på ens axel. Har alltid fått höra att hästar som puffar en på schakran är helande hästar. Han är verkligen en underbar häst. Det var en gammal gubbe som hade han tidigare och det är nog därför den hästan är så väldigt öppen och speciell.

Hans tidigare ägare hade blivit avslängd 2 gånger men grejen är ju att han inte ens är ridhäst han är en körhäst och gillar inte at bära sadel. Han älskar att trava fort efter en landväg utan att bli puchad utan bara trava i den tackt han själv vill eller så vill han vara i skogen och dra fram timmer.
Mitt mål med Hamrex är att han ska tycka att ridning är kul och jag tror att jag har lyckats bra!
han gick inte att rida själv på banan då jag fick honom men nu går han att rda själv hur bra som helst + att han är jätte lätt lärd just nu kan han skolad skritt,trav och galopp men även piaffe och snart sitter den spanska skritten också. Brukar tömköra han ganska mycket också !
Han är nog faktiskt den bästa häst jag haft hittills så himla trevlig häst. Han verkligen springer framtil en då han ser att man kommer.

Stampede Rose (Rosa)

Rosa fick jag midsommaren 2008. Jag kommer ihåg att jag var på ridläger den veckan men vi hade tittat på Rosa på en annons. Hon såg fin ut och det stod mycket bra om henne. Så pappa hämtade mig och så for vi mot överkalix. Vi hittade gården där hon stog med det såg väldigt ruckligt ut.
Stallet var trångt och fullt av saker. Vi gick ut från stallet och inte så långt bort såg jag en hästrumpa. Det var mitt i sommaren men ändå hade hon täcke på sig. Hon gick i en hage som var ca 3x3 meter och hade bara torrhö och vatten. Trots det frodiga gräset utanför den lilla hagen fick hon stå i den lilla lilla jordhagen. Hon som ägde henne tog in henne i stallet och tog av henne täcket. Jag såg direkt att hon var underviktig. Benknotor stack ut lite här och var. Men jag såg jag en gnutta liv i Rosas ögon.
Dom sadlade henne med en alldeles för stor sadel. Den satt inte alls bra på henne. Sedan tog dom ett bett som jag sldrig sett förut. Bettet var också alldeles för stort och satt alldeles för hårt åtdraget.
Dom tog ut henne på en äng och hon som ägde henne hoppade upp. Rosa trivdes inte alls och kastade med huvudet gång på gång. Sparkade med frambenen och tuggade fragga. Sedan var det min tur att sitta upp. Jag började med att lätta på sadelgjorden lite så hon kunde andas, och hoppade upp. Jag ville inte kräva någonting av rosa mer än att hon skulle behålla mig på ryggen. Trots att Rosa slängtravade och kastade med huvudet såg jag henne som en drömhäst.
Efter att jag ridit ledde jag in henne i stallet igen och sadlade av och försökte få känna lite närvaro med den främmande hästen. Hon puffade på mig och det var som om hon kollade mig rakt i själen. Det var då jag bestämde mig att jag ville ha den hästen.
Vi gick in och skrev på massa papper och sen var problem hästen mitt problem. Det var ett problem jag såg fram emot att sakta men säkert härva ut.
Hon var lätt att lasta och krånglade inte. Det märktes att hon inte ville stanna kvar där.
Och då jag stängde transport dörren till henne var det som om jag kunde höra att hon sa:
-Tack.
Jag hörde hennes gamla ägare ropa:
-Ta väl hand om henne och lycka till!
och ett lycka till behövdes verkligen.
Nu var denna häst min:

Nu börjar vi.

Nu börjar vi. Jag kanske börjar att presenterar mig.
Jag bor i en liten by uppe i norrland jag bor i en hästfamilj och vi har 2 hästar än så länge.
Ett kallblod och ett varmblods sto. Hamrex(Hampan) är en kallblods valack som vi köpte för ca 1 år sedan. Han är en körhäst som jag brukar både trava,köra timmer och markarbeta med. Stampede Rose (Rosa) är en häst ajg har fått kämpa med nå otroligt med. Har haft henne i 4 år snart och då jag hämtade henne var hon ett "slaktoffer"..
Kommer skriva mer om hästarna så småningom det är ju faktiskt om dom det kommer handla om.
men även om hur jag vann förtroendet på min svårt ärrade häst Rosa.
Jag själv har ridit i ca 7 år fär olika tränare men har alltid haft hästar nära mig.
Men jag har alltid haft en förmåga att höra hästar viska ,mer eller mindre.
och då jag fick Rosa började väl allting att hända.

- En god häsmänniska kan höra hästar tala, en väldigt god hästmänniska kan höra dom viska.
lets go'

Ny start!

Hej mitt namn är Juliah och denna blogg är under konstruktion och det kommer hända mycket då jag får igång den! Kommer inte blogga varje dag men nästan, då jag hinner! Bloggen kommer handla om samspelet med hästar och jag kommer berätta om mina 2 själsfränder. Och hur jag rider. Även hur jag van förtroendet på min ena häst som var en problem häst då jag köpte henne och även om min andra lite mer öppna häst. Hoppas ni väljer att titta in här då och då och få lite tips!
// juliah


RSS 2.0