Skämma bort eller inte?

Ska man skämma bort hästen eller inte?
 
Jag anser att hästar kan ju inte precis känna "lycka" av nya fina saker så länge det kanske inte är ett varm vintertäcke eller en välstoppad sadel. Det finns folk som bara köper och köper och visst har man pengar till det så all right men jag tycker istället att man ska köpa hållbara och väl anpassade saker till din häst. Så istället för att köpa 3 olika sadlar kan man köpa en lite dyrare som är väl anpassad och skön att rida i. Har man pengar kan man köpa 3 sadlar som är väl anpassade och sköna att rida i. Jag har alltid sparat ihop pengar och köpt bra sadlar och träns och då får dom kosta vad dom vill. Men jag lägger mest pengar i månaden på hästarnas välmående och ser till att dom har rätt foder och mineraler och tjock bädd. Jag köper mest praktiska saker och saker jag eller hästarna faktiskt behöver, som mitt nu senaste köp som var broddar och ett nytt varmt vintertäcke till Rosa. Tyvär är det ju så att ska man ha bra saker så måste man kunna lägga ut pengar
 

Alla tror att om man skämmer bort hästar blir dom odrägliga men man kan skämma bort hästar utan att dom blir det men ack så finns det många bortskämda och odrägliga hästar.
Nu ska jag ut och skämma bort mina hästar med varsin morot,kvällsmat och kvälls borstning.
 
Men vad tycker ni ska man skämma bort en häst eller inte?
 
/Juliah

Dagens ridpass

Dagens ridpass på en glashal bana var väl inte 100% lyckad. Det kändes helt ok men Rosa var på trams humöret och ville mest skutta omkring i en slags skolgalopp. Får ta nya tag senare. Har inte ens några bilder att bjuda på men kan ju bjuda på en gammal för att inte vara såå tråkig.
 
/Juliah

Lång man och tjock svans

Var just ut och nattade hästarna och borstade då genom Rosa. Och visst är det fint med lång man och tjock svans MEN den går en flaska med pälsglans varje gång man ska reda ut en tova..Men annars är det fint :)
 
fin tova osv..
 
Svansen var dock aningen bättre!
/Juliah

Spana in getskägget ;)

/Juliah

2 frusna hästar

Det var 2 lagomt frusna hästar jag tog in klockan 5 idag. Hamrex täcke måste jag inpregnera för han var helt genomblöt medans Rosa var helt torr. Hästarna har bara stått och tagit skydd vid containrarna. Imorse snöade torrt puder snö och sen övergick det till regn och vädret blev super trist. Det ska dessutom fortsätta regna i 2 dagar till dvs att allt kommer vara lera och slask. Så nu ska alla se upp för strålröta och mugg!!
/Juliah

Mångsidig häst

Hamrex är verkligen en mågnsidig häst med makalösa talanger. Jag menar kolla bara:
 
Körning:Han är helt underbar att köra med och då menar jag inte bara köra rockard utan även,rissla,stöttningar,lasvagn,kälke,sulky och tömköra. 
 
Ridning: Han är både dressyr-western och akademisk ridhäst och kan piaff,skolad skritt trav och galopp :)
 
Övrigt: För att inte tala om att han är världens bästa vän som är trygg i alla lägen :)
 
/ Juliah
 
 
 

Brev från MSWR

/Juliah

Gårdagen

Igår var jag,pappa och pojkvännen åkte till Haparanda igår. Först hämtade vi en rissla till vintern. Sen var vi till hööks och köpte välbehövande saker. Nämligen detta:
jag fotade sakerna men min far tömde minneskortet just innan jag tänkte blogga..Tack,
/Juliah

Mumsig mat

Hästarnas mat ser verkligen inte så god ut...

Ridlektion

Hade ridlektion imorse hos min instruktör. Vi övade på "krumilurer" dvs typ som att dansa med hästen lite svårt att förklara. Kände mig ganska låst så det gick väl lite si sådär. Men kommer träna på det i veckan nu när jag har lov.
 
/Juliah
 

Gårdagens ridpass

Gårdangens ridpass var helt obeskrivligt bra!! Satt verkligen och grät för att hon var så bra!!  Var så nöjd med Henne och imorgon har jag ridlektion så vi får se om hon går lika bra då. Nu tänker jag sluta skriva för ska mysa med pojkvännen med en film nu. Jag kommer skriva mer sen!

Halsförlängare..

Kom just hem från stallet.
Var första gången jag var där i veckan eftersom jag har behövt plugga så mycket.. 
Och det första jag möttes av var Flisan som gnäggade när jag ropade på henne, gullishästen<3
Hade med mig Juliah eftersom jag skulle ha ridlektion.
Men istället så testade vi bara halsförlängare på henne.
I vanliga fall så är jag inte så mycket för att använda hjälptyglar..
Men eftersom att det ska gå lite snabbare nu när vi ska börja med traven så tänkte jag testa använda halsförlängare på henne.
Hade D-ringsbettet och det gick hur bra som helst.
Ska börja variera mellan att rida på Kimblewicket och D-ringet + halsförlängaren.
Efter jag hade ridit klart hade jag 3 boxar att mocka, behövdes ta in spån, fixas vatten och plocka upp efter Flisan som hade slängt täcken över hela golvet, haha.. 
När jag var klar med allt hade klockan redan blivit kring halv 8, hade tänkt hinna skruva på Flisan broddar men hann inte det så ska ta mig tid att fixa det på söndag istället.
Hade ingen bild från idag så bjuder på en från i September någon gång! 
 
/Sannah

Hemsk upplevelse

Usch vilken hemsk upplevelse jag och kalle hade igår. 
Vi skulle ta in hästarna på kvällen och det är en bit att gå från hagen. 
Det hade regnat och våran gård är asfalterad så det var världens blankis på gården och hästarna gled runt.
Rosa har ju järnskor på sig så för henne blev det extra halkigt. När det började glida för Hamrex så stannade han bara men Rosa blev i panik och började springa sen drog hon i grimskaftet så kalle också började halka runt. 
Kalle längde lite på grimskaftet så hon kunde gå mot gräset men då slog det undan fötterna för henne och hon gick ikull. När hon väl fått fäste och tog sig upp var hon riktigt i panik och börjar halvspringa mot stalldörren. Kalle höll i henne hela tiden. Hon slirade runt lite till och tillslut tog hon sig till stalldörren och då vågade hon inte flytta på sig nåmer. Hamrex hade stått stilla hela tiden och bara tittade på henne. Usch vad hemskt det var fick panik när hon ramlade. Men det gick ganska bra. Längst ner på hovskäggen det som är just mot hoven hade spruckit upp så hon höll uppe bakbenet och jag fick inte röra vid karleden. Men efter att jag spolat det rent så var det inte lika farligt.
 
Skruvade såklart dit broddar för vill såklart inte att det ska hända igen!!Vill verkligen inte att tanten ska skada sig.
/Juliah

Frozen days

Tycker det är någonting speciellt med den här bilden jag tog en frusen morgon.??men vad?
/Juliah

Hatar rubriker..

I Söndags stog hästarna i vinterhagen, den är utan ström så Flisan stog och "töjde" på tråden hela dagen..
När jag kom ut och skulle flytta över dom till den andra hagen så hade hon lyckats trassla in tråden runt hovarna, så när jag försökte få lös tråden så blev den så spänd att en hel stolpe gick av! 
Så Flisan fick såklart panik när den knäcktes av och sprang rakt fram, och såklart så stog jag just då framför henne och höll i henne i bara grimman samtidigt som jag försökte ta bort tråden från framhovarna, så jag hann precis slänga mig åt sidan, men istället så sprang hon rakt på mina ben.. 
Direkt när hon hade sprungit iväg så ställde jag mig ju såklart upp och skulle försöka få fast henne och kolla så hon inte hade blivit skadad eller så.
Jag trodde först att jag hade brutit ena foten eller nåt eftersom den var helt avdomnad och lite sne, men det hade jag ju som tur var inte gjort.
Klarade mig med endast några blåmärken, vilket var riktigt tur eftersom det kunde ha gått mycket sämre.. 
Kunde dock inte stödja på ena benet på 1 dag men det har gått över nu. 
Hon lyckades trampa rakt på mitt vänsta knä då också, men har inte känt av det alls förrän nu då det har börjat göra förjävla ont när jag böjer det eller bara råkas peta lite på det.
Aja, hoppas att det inte ska vara nåt större fel i alla fall, har blivit ett stort jävla blåmärke också..
/Sannah

Hamrex är tämligen förftjust i is.

 
 
/ Juliah

My new shoes

ÄLSKART!♥
/Juliah

21 oktober var en solig dag

/Juliah

Gårdagens ridlektion

Gårdagens ridlektion var lite knepig min höft har börjat låsa sig igen vilket är väldigt besvärande i ridningen. För sitter jag minsta lilla fel så förstår inte rosa alls vad man vill. Iallafall så siktar jag nu i 2 veckor att försöka få henne att gå i ganska låg form eftersom hon bara knixar av huvudet är lite svårt att förklara kan göra det mera noggrant i detalj men är alldeles för sömnig för att göra det nu..
/Juliah

Frost med en gnutta sol

Var en helt otroligt fin morgon i Korpik idag. Solen lyste för typ första gången på månader. Jag hade ett rätt så lärorikt ridpass idag berättar mer om det sen nu ut och njuta i att gå i mina nya vinter skor :)
/Juliah

Hööks idag

/Juliah

2 step in my life

Problem och lösningar
 
/Juliah

Musig mule

/Juliah

Äckliga väder

Usch den lilla snön vi hade försvann igår då det började regna igen..Vinterhagen blev världens sörja så hästarna får stå på ridbanan så länge får se var dom får stå imorgon
/Juliah

Tömkörning med Rosa

Var för ovanlighetens skull kan säga att det var 2 år sedan jag tömkörde Rosa. Men hon verkade tycka det var roligt då öronen pekade raktfram hela tiden. Hon blev såklart lite otrygg när hon inte kunde ta stöd av mig från ryggen och blev då lite sjopig för t,ex inplastade höbalar. Tömkörning är bra tycker jag för att man får tid att studera hästens gångarter från marken. Rosas trav var verkligen jätte luftig och koncentrerad. Var verkligen ett lättsamt pass och tror vi kommer börja tömköra allt mer så småning om.
/Juliah

lite ridbane bus

Blev buskul idag på passet med Hamrex vi tömkörde och löshoppade :) Tror han tyckte det var jätte roligt då han pep och bockade i sprången. Och när vi tömkörde fick jag jätte fin skolad trav samt några riktigt fina piaffer !
så skönt när det funkar!
 
skärmavbilder från en film så klaga inte ;)
 
/Juliah

Byggt vinterhage

byggde vinterhage igår..puh jag byggde klart den tidigare men hamrex rev ner den...
Igår kom första snön!! så blev inte lite stressad när hagen inte ens var klar. Men nu är den det tack och lov. 
Blev inga aktiviteter med hästarna igår pga snöstormen..Dom stod mest och tryckte i vindskyddet hela dagen.
/Juliah

Snö

Har snöat i princip hela dagen idag.. usch.. jag vill inte ha vinter.
Kom till stallet kring halv 16.30 och hämtade in hästarna, stackars Flisan var utan täcke och stog och darrade.. 
Red sen bara ut en sväng efter vägen och sprang av henne lite, märktes att hon hade stått i en vecka då hon var helt tokig och rädd för allt hon såg.
Imorgon ska vi vara på banan och mest troligt så blir det lektion! 
/Sannah

Förlåt

Förlåt för min frånvaro, men Flisan har fått stå HELA veckan eftersom vi har fått vänta på hovslagaren..
Men det har ändå varit bra, vi har fått en paus ifrån varandra och det behövdes verkligen!
Ridpassen förra veckan var alla lika dåliga, var inte nåt som gick bra.. 
Blev arg och ledsen på samma gång och undrade varför jag ens försöker att skola om henne och få henne till en riktigt fin ridhäst.
Ibland känns det bara som att det är helt omöjligt, men man måste bara ha tålamod.
Så till veckan ska vi ta nya tag!
Finaste pluttan♥
 
/Sannah

Dålig uppdate

Kan säga att vi verkligen har dålig uppdatering. Red iallafall Rosa denna kväll vilket gick jätte bra. Hon hade ett jävla GO idag! traven var som smör i handen. Red dock lite sent så hon var helt förvånad när jag mitt i allt sadlade henne. Anledningen till att det blev så sent var för att jag satt och sydde på Hamrex sadelöverdrag till halv 10.
 
ja det var lite snabb uppdatering nu skolarbete..
/ Juliah

Tömkörning med hamrex

Var och tömkörde med Hamrex. Hade nästan glömt hur grymt bra han är! Blev helt varm så duktig var han!
öste morötter över han. Nog är det konstigt att man kan få till piaffer och skolgalopper utan problem när man tömkör men när man rider kan man verkligen få kämpa och när man tömkör så kan man bara snudda med pisken på baken så samlar han ihop sig till en piaff.
/ Juliah 

lustigt värre

Ni kommer ihåg att jag gjorde en home made martingal? 
Tror ni inte att jag hittade en idag???Den må vara gammal men den är inte sprucken eller någonting :) Kommer testa den imorgon :)
/ Juliah

Skulle verkligen behöva..

..köpa ett nytt vintertäcke till Rosa det hon har börjar vara lite slitet och tycker faktiskt att hon är värd ett nytt
fräscht täcke! tror det kommer bli detta:
/ Juliah

Testade min martingal

Testade martingalen idag och den funkade precis som jag ville red dock barbacka i mörkret så kände väl inte efter såå mycket hur det känndes men jag kommer definitivt rida med den när jag rider western för att få henne att arbeta i låg form. Kan analysera nästa ridpass mer när jag har full westernutrustning :)
/ Juliah

Home made martingal!

Tänkte testa martingal på Rosa när jag har westernutrustning. och eftersom jag inte tycker det är värt att köpa en för 500 när jag ändå bara tänkt testa. Så jag gjorde en egen istället, en home made! Ska testa den på tisdag om vädret tillåter så kan meddela då om min home made martingal.
/ Juliah

Trevlig uteritt

Rosa har varit jätte sur hela veckan. Tror det beror på att när hon står still blir hon stel dvs att hon känner mer av sina krämpor. För direkt on får röra på sig blir hon en snäll häst!
Var i vart fall en trevlig uteritt på Rosa. Hon gick dock i marsch hela vägen men var inte så brydd om att tänka på hur hon gick. Lät hon mest gå lite som hon vill. Det var pensionärer med rulatorer,hundspann och trädgårdsfixare ute vilket Rosa tyckte var väldigt läskigt. Men det gick väl bra ändå även om hon var lite trissig.
trött och snäll häst<3
/Juliah

Körtur

Blev en mysig körtur med Hamrex denna kväll. Kalle byggde en bänk till körvagnen kommer visa bilder på den imorgon. 
 
Det är världens pissigaste väder här det regnar och regnar man kan tro att man bor i skottland. Igår städade jag hela stallet men annars har det faktiskt inte hänt så himla mycket..
 
suddigt eller någonting?? Behöver verkligen skaffa mig en systemkamera är less att hela tiden använda mobilen...
 
/ Juliah

Sist jag red Hamrex

har inte hunnit uppdatera er med hur ridpasset i onsdag gick! Hamrex var otroligt lugn och var riktigt fin att rida men direkt vi började med sidepass så började han krångla men gick väl ändå hyffsat. Danne gjorde mig sällskap på ridbanan med Mims vilket Hamrex tyckte var väldigt skönt att slippa vara ensam på banan.
Hamrex ser ut som en älg när han blir kliad ;)
 
/Juliah

Brunst...

Blir era ston helt irriga när dom brunstar. Rosa blir helt konstig och står och trycker baken mot allt hon hittar i stort sett,pissar hela tiden och är allmänt mysko. Men av någon anledning så brukar hon nästan gå bättre att rida när hon brunstar för hon har sån power då ;)
Ja typ såhär står hon och trycker baken på väggen och mot Hamrex som inte fattar någonting.
 
/ Juliah

Power fyllt ridpass

Var verkligen power i Rosa idag. Hon hade världens tryck idag. Fick till riktigt fin skolad trav samt skritt.
Hon var lite tjorvig i början och ville inte alls sammarbeta i diagonalslutan.Man kan säga att hon var för pigg för att kunna koncentrera sig på det. Men då jag fick till en någolunda så började jag med skolad trav och eftersom hon var så himla pigg och frammåt. Åh så bra hon gick! och den nya sadelgjorden passade finemang!
/Juliah

Bäddar ni till eran häst/hästar?

Bäddar ni till era hästar efter att ni mockat?
Det gör jag och har gjort det så länge jag kommer ihåg. Jag brukar ta bort spånet överallt förutom där dom ligger och göra en tjock bädd av allt spån.
/ Juliah

Körtur

Fick bli en körtur med Hamrex idag. Och idag konstaterade både jag och Kalle att Hamrex är en KÖRHÄST och ingen ridhäst. Hamrex blev så himla glad och var så jäkla frammåt. Har inte varit och kört med honom på flera veckor. Öronen pekade rakt frammåt och han hade riktigt bra påskjut :) det var en nöjd och svettig Hamrex jag sa godnatt när jag gick från stallet :)
 
/ Juliah

Dagens shopping!

Fick bli en tröstshopping idag då jag åkte till Luleå och inte fick ta bort tandställningen som jag skulle göra.. Nä  jag får vänta 2 veckor till..
 
Sadelgjord: Claridge House dressyrgjord svängd 499:-
D ringsbett(western) 169:-
 
/ Juliah

Tävlings säsong-2012

Jag och Rosa har haft ett ganska lyckat tävlings år. Första tävligen slutade på en 4a och 5e plats och tävligen därpå blev vi placerade som 3a i pleasure B! Och sista tävlingen för oss var i Haparanda. Min favoritplats att tävla på. Det är så fin anläggning där!och har alltid gått bra där! Iallafall så blev vi placerade som 4a två gånger och 5a en gång. Helt nöjd faktiskt sumpade dock en chans att bli riktigt bra placerad då jag glömde bort banan totalt... Men sånt händer. Det kommer inte bli några mer tävlingar för iår. Och får se om jag kommer tävla så mycket med henne under 2013 då jag tänkt lägga det på hyllan när hon faktiskt är 19år. Inte för att det märks men tycker inte hon ska behöva resa runt så mycket mer. Istället kommer jag satsa på att få ut Hamrex nästa tävligs säsong eller redan iår om det kommer några mer tävlingar.

 

Några bilder från olika tävlingar med Rosa.

 

 


RSS 2.0