Nöjd tjej!

Blev helt sjukt nöjd med Rosa idag! Hon gick verkligen som en dröm!
Helt sjukt hur duktig hon är egentligen, Western och hoppning är kanske inte våran grej med dressyren och Akademiskt är verkligen vad vi 2 brinner för!! Kommer under helgen bjuda på lite "utveckligs" bilder och text på mig och Rosa. För vissa verkar ju tro att jag inte alls gjort ett bra jobb med henne ;)
Hon ser då också rätt så nöjd ut right ? :)

Lektion för Sannah

Idag fick jag ett önskemål om att hålla lektion för Sannah med Foxan eftersom det hade gått så himla dålig igår,
Hon ville som sagt ha lite hjälp att komma in på rätt spår.
Eftersom foxan inte hade vara villig att varken gå eller hoppa så tänkte jag att det var JUST det vi skulle göra på det passet.
Vi började först med att stretcha henne eftersom hon verkade aningen stel i benen.
Sen fick hon rida igång henne medans jag tog fram lite bommar och sånt.
Hon fick ta in henne på volt och träna bommar på volt i skritt och trav samt sits. Sedan upphöjda bommar
och tillslut ett hinder. Och allting funkade otroligt nog jätte bra. Och det bästa av allt, Sannah var nöjd med lektionen.
(ja det var ganska kortfattat) orkar inte gå in i detalj vad vi gjorde för måste ut i stallet NU!)
Bilder se lektionen

Bildbomb sen tisdags

Har haft dåligt med tid för att kunna lägga upp detta så nu tar jag mig faktiskt tid att bjuda på lite bilder.
Levade <3
(ja jag måste luta mig frammåt min rygg klarar det inte annars,,)
Helt vanlig skolgalopp :)
// Juliah

Reder upp

okey blev kanske en del missförstång kring DETTA inlägg. Jag skrev lite fel och det jag menar är ju inte
att hästen ska tugga på själva bettet alltså att typ slå tänderna på bettet. Utan när jag
använder uttrycket "tugga på bettet" menar jag ju att hästen som ska tugga med läpparna och rulla lite med tungan mot bettet. Utan jag säger "tugga på bettet" bara för att jag inte orkar förklara så djupgående vad jag menar.

Fördomar om varmblod

Okey jag blev så sugen på att skriva i väntan på planet och jag ställer mig frågan om varför alla har såna fördomar om varmblod. Den rasen togs fram under kriget då man kom på att dom hästarna är mycket mer smidig än dom stora klumpiga nordsvenskarna. Varmbloden blev då våran krigskompis och var med en in i döden. Och dom som har fördomar om varmblod har antagligen aldrig haft ett. För det är det mest lojala häst du kan tänka dig då du fått det där magiska samspelet jag alltid pratar om.
Det är någonting som gör varmbloden jäkligt speciella,i mina ögon en perfekt häst. Visst ett varmblod som varit travare är ju en del att göra med men har ni någonsin ridit ett varmblod som aldrig gått på trav? Dom jämför jag med araberna. Lika fint steg och stabila. Efter mitt varmblod Rosa kommer jag antingen köpa en arab,andalusier eller ett varmblod. Vilken häst det än blir kommer det ju såklart vara ett föl, då jag vill ha hästen präglad och upplärd efter mig och ingen annan. Tror bara det är då man verkligen kan känna sig stolt över sin häst!
Jag fick med lite hjälp en "låtsas häst" dvs travare till detta:
Fortfarande fördomar?
(TYCK GÄRNA TILL!)

Hem gång

Snart bär det av hem. Planet blev inställt så vi blev tvugna att ta ett senare plan.. Kan säga att jag saknar mina hästar otroligt mycket. 3 dagar kan jag klara mig utan dom sen börjar jag verkligen sakna dom!
Det är ju dom som stabiliserar upp mitt liv tillsammans med min pojkvän. Kommer jag hem lite tidigare idag ska jag ut och rida med rosa + ringa hovslagaren:)

har inga bilder att bjuda på då jag bloggar från syrrans dator,


Hopp sugen

Som ni vet är ju jag en dressyr och westernmänniska och hoppning har aldrig varit min grej. Kanske för att mina hästar varken kan eller vill hoppa. Men jag har också tyckt att det ör lite obehagligt att hoppa. Men har alltid fått höra att jag har bra hoppteknik. Har faktiskt tänkt ta tag i det och börja hoppa igen men ingen i min by hoppar med sina hästar alla är dressyr eller westernmänniskor. Så funderar på att åka tillbaka hit till Halland i sommar på ett hoppläger? vad tror ni? skulle jag kunna bli av med min dolda hopprädsla?



Hästsjukan

Här i Halland är det så sjukt mycket hästar överallt för att inte tala om alla fina gårdar. Man blir verkligen helt kär i alla fina hästar. Det är då minst varannan gård som har hästar och alla har 3 eller fler. Hujja vad jag längtar till mina hästar,men dom är ju i trygga händer.

Var faktiskt idag till det välkända Ullared. Inhandlade mig lite hästsaker lite sånnadär budjet grejer. Allt är väl inte skrot? Nä men vita benlindor och en röd piké osv.

Nu ska jag se klart Lets Dance,


Tycka till

" Detta får man tycka vad man vill men enligt vad jag resonerar är det snarare HELT tvärtom. Klart bettet ska vara stilla men att hästen inte ska skumma eller tugga på bettet är ju helt tokigt. Hästen blir avslappnad att tugga på bettet. Och när hästen arbetar med hela kroppen skummar den i munnen, mer eller mindre beror ju helt på."

Påväg mot Kallax

Sitter i bilen nu påväg mot Kallax, Har lämnat mina bäbisar i Dannes händer nu. Den ändå jag vågar lämna mina hästar åt. Vill inte blanda in nya människor i mina hästars liv. Rosa har ju stått i deras stall så hon känner ju igen lukten. Rosa låts inte ta in av vem som helst. När sannahs syster skulle ta in henne så sprang hon längst bort i hagen men Sannah kunde ta och hämta henne.
Nä nu kan jag inte skriva mer skriver senare istället

Morgon

God morgon alla. Nu ska jag ut i stallet och väcka hästarna till liv, ser ut som att det blir en strålande fin dag och bara därför har man en lååång skolvecka. Jaja får iallafall helg idag då jag åker till GBG imorgon så får se hur det blir med uppdateringen.

Svar på kommentar

Svar: Det är ett bett som ska kunna rosta och det är bara rostigt på sidorna inte i munnen.Att det är lite rost på bettet gör inte att hästen tycker det är mindre skönt för bett som kan rosta smakar sött för hästarna så dom är mer villig att ta det i munnen.
Hoppas du fick svar på din fråga

Premiärtur i skogen

Nu skiner solen som bara den, och slutade tidigt idag så for ut på en premiärtur i skogen. Måste säga att det var en riktigt härligt. Hon var pigg och var väldigt arbetsvillig och jobbade på bra.
Vart supernöjd med henne.

Psykträning

Bestämde mig för att markarbeta lite med Hampa så gick och förberedda ridbanan med en stor presening. Tänkte att jag bara kör ett moment idag som har med psykträning att göra sen tränar jag bara trickträning. Började då med att gå över en presenning vilket inte var något problem och travade sedan över och det var inte heller något problem. Så började göra lite annat MEN då blev han rädd då det fladdrade till i presseningen. Så stoppade den mitt på ridbanan löst så den kunde fladdra då det blåste. Medans jobbade jag runt den och då brydde han sig inte alls och detta var resultatet:

Pojkar och hästar

Varför är det bögigt med killar i hästsporten??
-Jo för att det anses vara en fjollig sport, och är man fjollig är man bög. Men är det fjolligt att lära sig ta ansvar om ett levande djur. Är det bögigt att vara i stallet och flirta med brudar. Är det bögigt att kunna manövrera ett levande djur på 600kg? enligt mitt tycke - Nä
men ändå är häst killar bög? Bög är man om man har en sexuell läggning åt andra killar med ett finare ord homosexuell. Förstår inte varför människor blandar ihop ridsporten med tidelag?? Är det för att det heter just "rida"?
Min pojkvän älskar mig och jag älskar hästar och han gillar väl dom också, Han rider och knogar på och hjälper alltid till i stallet och även han gillar att tjorva på lite med hästarna och gosa med dom. Så igår då jag städade åt hönorna smygfotade jag han lite då han höll på med hästarna och han kan stå för att han gillar hästar.
det var mitt tycke om killar i ridsporten.

Gårdagen

Var ju som somsagt på tävling igår, tyckte själv inte att det gick så jätte bra hon var så väldigt rusig hela tiden och ville inte alls vad jag ville. Men det var inte bara jag som hade en dålig dag många andra flög av,blev diskade mm var många besvikna miner där. Men fick iallafall 2 placeringar av 2 grenar blev 5 i western riding och 6:a i horsmanshipen. Så blev 2 rosetter. Men får ta igen det nästa gång.
(pojkvännen som fotat) <3

Klart!

Har denna dag gått igenom vad jag ska kunna till imorgon. Var inte så mycket och har även fått alla papper.
bara att läsa :)

Äntligen tävling!

Äntligen är tävlingarna igång. Jag och pappa åker till Råneå på lördag för att vara med i första tävlingen för mig detta år. Pojkvännen kommer med som hinknisse.

Tappsko,,

Suck Hampa har lyckas trampa av sig en sko,, nu blir det väl skattjakt i leran. Tänkte att jag testar väl trava ändå, men kom inte långt förren han blev jätte öm så avbröt då och gick hem igen,,ajaja måste ringa hovslagaren. Men men sånt händer. Ska ta och gå och markarbeta Rosa nu så vi höres så länge.

Naturlig krubba.

Jag försöker alltid göra det så naturligt som möjligt för mina hästar och i vanliga fall äter ju hästarna allt från marken, så varför ska man ha en krubba på väggen. Jag bytte iallafall ut mina krubbor på väggen till "talrikar" på marken? en med hög kant och en med låg kant. Man kan säga att det är en experiment. Så får vi se hur mina hästar tacklar det är med markkrubba.
Låg kant
Hög kant


En solstråle = ett hopp

Äntligen visar sig solen på riktigt och värmer gör det verkligen. Tänkte ta och nyttja det fina vädret och fara och trava med Hamrex. Var ett tag sen vi gjorde det och känner verkligen för att få släppa ut lite energi! NÄ nu ut i fin vädret, Inte kan man sitta vid datorn och ruttna!

En dag i solen

Har hunnit göra mycket idag, bla gjord en massa hagar. Städat i och utanför stallet, samt fixat padocken osv. Med tur kommer den ha hunnit torka upp till onsdag :). Sitter just nu och kollar igenom dom olika grenarna som kommer vara med på westerntävlingen. Om jag inte åker på en tattueringsmässa i Finland åker jag nog på sommarens första tävling för mig, Tävlingen kommer vara i Råneå.
Kan i vart fall bjuda på några bilder på 2 nöjda hästar :)
Kan man tro att denna flicka är 19 år??

Hage

NU ska det ut och byggas hage. Är så less att se hästarna trampa runt i leran,, Vinterhagen ska krattas och paddocken ska rustas upp. Är en massa att göra idag. men börjar med att göra hage. Sedan ska jag jobba med lite NH med någon av hästarna har ej bestämt mig men får se. Bloggar mer senare.
"må bra prickarn" är på sin plats :)

Lagomt lycklig!!

ÅÅH vad glad jag är efter att Rosa var värsta rodeohästen för någon dag sen fick jag igen allt idag på dagens ridlektion, Hon gick verkligen helt underbart!! Fick en massa beröm av både instruktör och utomstående. Kommer vara glad hela denna helg av det! Uppdaterar mer om det sen för nu ska jag in till stan och fixa lite ärenden!

Fin häst!


Rida Hampa

ska nu iväg och rida Hamrex i sällskap med Daniel. Känns som skönt att få sitta på hans trygga rygg efter rodeosvängen med Rosa! Hon ska jag rida imorgon eftersom jag har lektion då. Men nu snabba mig och häna upp pojkvännens stallkläder så dom får torka och göra iordning hästen!

SUPRISE regn igen,

Det regnar här igen,,suck men nu för väl iallafall det sista av snön bort vilket är skönt, Vill kunna börja rida i skogen igen! Men får väl hålla mig till ridbanan coh småvägarna då det är så mycket lastbilar i farten,,annars hade jag itne så mycket intressant att säga idag! Nu ska iallafall hästarna in,

Rodeohästen

Idag var Rosa verkligen raka motsatsen mot igår, Igår var hon följsam idag var hon ja rubriken säger allt,,Hon skuttade runt som en kalv på grönbete och tyckte allt var intressant?? Ställde sig på bakbenen mm,,
Men jag skrattar bara åt henne det var ju inte så att det var nå illa menat det hon gjorde utan skulle väl kunna gissa på vårkänslor och full av brunst? Man får väl bara vara glad att det är så mycket energi i henne :)

Dagens outfit!

Är det kanske bara är jag som rider i monstertröja??

Helt underbart!

ÅÅH solen lyser och direkt då jag kom hem sadlade jag tanten och for på kyrkbanan. Trots att jag inte ridit henne
på över en vecka gick hon helt super kanon fint! Hon har blivit så mjuk och följsam. Hon riktigt svävar i steget. Hon går in i piaff först innan hon fattar trav och hon tar inte upp huvudet en enda gång!! åh vad jag älskar den hästen! Ska bjuda på en video på fredag om min kille orkar fota/filma på torsdag :)

Svar på kommentar

SVAR: Jag förstår precis vad du menar, Min ena bloding var helt hopplös då jag fick honom. Men jag gjorde som jag fick göra med varmblodet, som var rädd om skallen sin.
Stryk hästen från manken och framåt, ha tränset hängande på armen och godis i handen,(pellets är bäst) Ta tränset i andra handen och lägg armen mellan öronen så att han inte kan slå upp huvudet. I andra handen har du godiset som lockar hans huvud neråt. I samma hand som du har godiset håller du också bettet så direkt du får in bettet mellan läpparna. Öppnar du handen helt så han känner godiset mot läpparna. Då brukar dom flesta hästarna öppna för att ta godiset och då för man in bettet i munnen. Efter några gånger så bryr sig inte hästarna om bettet nå mer utan direkt dom ser att du kommer med tränset börjar dom gapa ;)
(kom ihåg att värma bettet noga så får hästen ett bättre minne av bettet)

(Förstod du inte riktigt?? Jag kan bjuda på det på film för en bättre förklaring)säg bara till,


Lång man och tjock svans?

Jag älskar verkligen lång man och tjocksvans! Rosa har verkligen en drömkvalite på man och svans!
Kan lägga upp lite olika tips om det finns intresse??

Fint med rött!

Fick sådan lust att fara med Hamrex och rida idag så efter lektionen ringde jag upp Danne och kollade om han hunnit motionera Mims, det hade ju inte så då for vi 2 med hans arab och jag och Hamrex. Blev en väldigt härlig tur och vi hade vädret på våran sida idag! YEY :D radion som lovat regn till inatt ;)
Fick bli rött idag. Kameran var död så ursäktar mobilkvallan på allt,,,
Hur snygg är han inte i rött?
Vädret JUST NU!

Linslusen som hatar blixten

Min häst älskar kameran fast hon hatar verkligen blixten,,yeah lycka till att fånga hennes fina ögon på en bild!

14år och instruktör

Höll lektion för Danne idag. Vilket han hade önskat nu ett tag. Och han och hans häst har verkligen utvecklats sen sist vi sågs! Så häftigt! Han tar verkligen bort alla fördomar om fjordingar. För denna häst är mer än cool! Gregor som hästen heter var väldigt mjuk och fin för att inte säga lydig! Han hade lite knepigt i sluta i vänstervarv men den satt senare. Fina samlingar bjöd han också på idag. Blev inge sitsträning som jag planerat då han inte hade sadel, men det kommer ju mer dagar.
[foto: Sannah Sandberg]

Just a normal day


Sexy and he know it!

Bara min häst som är så skev så han gör typ sånthär??
Jag tycker han är fett söt vad tycker ni?? ;)

Hotbrev till vädergudarna!

Sitter och skriver hotbrev till vädergudarna,,Vad har jag gjort för att dom ska få straffa mig såhär!!??Usch regn,regn,ren..och lite snö på det.. Bjuder iallafall på bilder på mina blöta råttor!







TÄVLING!


Mina hästar är helt normala

Såg ut genom fönster och såg att hästarna stod och huckrade vid staketet. Så gick och tog in dom för det
ska tydligen vara samma väder imorgon och täckena måste hinna torka. Så fick ta in dom nu så dom kan vara ute iallafall en stund imorgon.
Bjuder på detta:
.

VIDEO!

Bjuder på min första hästfilm på min nya YT-kanal. Allt är dock filmat med en dåligare kamera. Kommer få en system kamera snart men pengar,pengar,pengar.. Vad tycker ni får jag fortsätta eller är jag too bad to do horsevideos?

Önske inlägg 2 (problemhästarna i mitt liv)

Jag har som sagt 2 problemhästar själv, mer eller mindre. Hamrex är svår i ridningen och har ej gått att rida på Ridbana. Såklart är det löst. Rosa hade väl alla problem en häst kan ha när jag köpte henne dvs, gick ej att fånga i hagen, gick ej i form,ont i kroppen,nervig,jobbig att lasta,spran över en,smått aggressiv i boxen osv. Sen hade jag ju en welsh innan hamrex som var otroligt nervig och ej trafiksäker.

För att inte tala om alla andra hästar jag jobbat med, dvs vänners hästar/ponnysar.
Trots att jg bara är 15 så har jag jobbat med det mesta och brukar ha lösningar på det mesta. Det är just därför jag startade en problemhäst blogg. För att få repetera mina kunskaper samt nå ut med tips och råd.

OM ni vill veta mer om hur jag löst problem på olika hästar. T,ex fått en svårlastad häst till att bli en lättlastad häst eller nått annat som jag kanske inte ens nämnde. Så skriv! Svarar på alla kommentarer förr eller senare så håll utkik!



Vädergudarna..

ÅÅH,,blir tokig kan det inte bara sluta regna så jag får fara ut och rida rosa, Men vädergudarna verkar inte vara på min sida idag,, Men det är ju bara att ta nya tag. Ska göra en nu header idag. För det finns inte så mycket att göra sånnahär dagar. Håller på att ladda upp ett videoklipp. Så det kommer en film senare :)

Ridbanan

ÅÅH blir tokig,, min ridbana vill verkligen inte torka upp.. den ser ut som själva fan just nu blir så jäkla less,, Vill verkligen kunna träna inför tävlingarna.. Och så fort den väl torkat upp ska vi stoppa grus på den eller ja fint grus blandat med sand, Hur bra kommer inte det bli??
Såhär ser den ut i nuläget,,trist och tråkig,,

Adore you <3

Eftersoma tt Rosa är skadad så blir det nog inge rida på nått tag kanske rider i helgen. På skolan har dom kommit på nå fuckat om att vi ska ha konditionsträning 2 dagar i veckan hemma. Och eftersom jag har en jäkla pigg häst som gärna följer med så blev det Hamrex som fick komma på en jogging runda på ca 4km. Har inte hunnit göra stallet klart ännu men det blir väl.

Come morning light!

Glömde ju säga att jag var och tömkörde Hampa igår. Funkade skitbra. Hade nosgrimma för första gången, då jag insett att det verkar vara ända lösningen att få han att sluta gapa,,det spelar ingen roll vad för bett man har och han blir så stark på hack, Men det funkade bra med nosgrimma. Brukar inte vilja ha det då jag bara tycker det är onödigt för hästen måste kunna tugga på bettet och leka med tungan. Det gör hästen avslappnad i ridningen/körningen.

Skadad häst,,

Mina hästar som aldrig skadar sig,,och nu, nu minsan händer det,,Detta är vad vår känslorna resulterar till..2 broddhål i triangelmuskeln..aj aj inge rida på ett tag då hon drar undan bara av att man nuddar i halsen. Sitter och aroar mig att hon kan ha skadat halskotorna...men kan jag ha sån otur??
Bara att hoppas på att det bara är 2 hål och lite svullnad. Eftersom att det är på halsen just där tygeln går så får jag avakta med att rida.
Hemakurer is the shit!

Min häst är jobbig ibland

Hamrex är sjukt jobbig då man gör någonting i hans hage. Han låter en verkligen inte vara ifred!
Man blir verkligen skogstokig på han! Då han hela tiden tjorvar med ens jacka eller nåt sånt.
Som häromdan då jag försökte med betoning på FÖRSÖKTE tvätta deras badkar kommer han och knuffar i mig och rotar igenom mina fickor..Men det är ju också charmigt på sitt sätt :)

Önske inlägg 1 (samspel)

Första önske inlägget kommer handla om samspelsövningar då jag väljer att dela upp annars blir det så långt inlägg.
Samspelet är viktigast enligt vad jag tycker. Och det kan man inte träna för mycket på. När man jobbar med hästar och du vill att hästen ska förstå dig måste du använda kroppspråket, och lite tänka som en häst. Hästar pratar inte så mycket med varandra utan det mesta måste du kunna förmedla med din kropp. Till en början kan det vara riktigt svårt och då har jag en severän övning som du hittar HÄR.

Att gå med hästen i grimskaft på en ridbana kan också vara en bra övning och då den verkligen följer dig knäpper du bort grimskaftet och låter den gå lös bakom dig. vad du än gör om du så är hemma eller på tävlingsbanan se då till att agera som om du var en häst och du tycker ju inte att en fladdrande pressening eller en dommare är farlig så tala om det för hästen genom att gå när det otäcka med hästen bakom dig. Och beröm den direkt den gör framteg.

Mina 2 hästar ser mig som ledare i stallet,hagen samt tävlingsbanan. I stallet flyttar dom sig då jag ger tryck på motsatt sida. I Hagen gör dom plats för mig vid balen då jag går in. Och på tävlingsbanan står dom med nosen i min rygg och sover. För jag är tryggheten då det blir farligt och ledaren i vardagen.

Jag jobbar ganska mycket med mina hästar i hagen och kör t,ex "följa Jon". Och driver dom från höbalen t,ex och sedan bjuder jag in dom. Som Hamrex han var riktigt elak när det gällde mat. Han vaktade höbalen så då fick inte Rosa nå mat vilket ledde till att hon började tappa vikt. Då gick jag in i hagen och stängde ut Hamrex från balen (inga ljud) bara genom att vifta lita med armarna och vifta på ett grimskaft. Efter att han stått ett tag så gick jag och bjöd in honom till flocken igen. Och efter det slutade han jaga bort Rosa.


Pinsamt,,

tycker denna pappa verkligen är pinsam, så som han klappar och har sig :O Jag skulle bli jätte nervös om min tungviktare till far skulle stå och hoppa runt när jag tävlar.
Jag ber istället min pappa hållakäften och bara se på :)

Visste du att?

..Innan jag fick egen häst var jag skötare på 3 hästar samtidigt. En shettis som hette Jelly.
En avdankad galopphäst som hette Probat. och en avdankad dressyrhäst Borderfox "foxan".

har ingen bild på jelly på datorn men bjuder på:

Probat:


Foxan:

denna bild är dock ganska ny men so what ^^



Önske inlägg?

Hm skulle ni vilja att jag gör ett önske inlägg dvs att jag bloggar om vad ni vill kan ju alltid göra flera inlägg. Ni kan kommentera anonymt vad det än gäller. Om ni vill att jag gör ett inlägg om allt från hur jag flätar manen till tävling till bra tips att bygga upp samspelet mellan ryttare och häst.
Så skriv på :)


RSS 2.0